Zowel in de Telegraaf als in het Algemeen Dagblad van 25 december jl. lazen we een alarmerend artikel over vitamine D. Een groep experts wil dat mensen preventief vitamine D gaan slikken en kreeg bijval van verschillende huisartsen, longartsen, en andere hoogleraren. Er zouden genoeg wetenschappelijke studies zijn die wijzen op gunstige effecten.
Het ministerie van Volksgezondheid vindt de tijd nog niet rijp voor een vitamine D advies. Minister De Jonge heeft een Adviespanel met onafhankelijke experts ingesteld dat adviseert over kansrijke, innovatieve behandelingen. “Dit panel is ook gevraagd om te adviseren over Vitamine D’’, verklaart de woordvoerder van de minister. ,,Wij kijken uit naar de resultaten van die onderzoeken.”
Maar de afwachtende houding van de overheid schiet bij wetenschappers in het verkeerde keelgat. Hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul benadrukt dat er steeds meer studies zijn die het voordeel van vitamine D aantonen. En ziet het als arrogant dat de overheid eerst een metastudie wil afwachten. Ook vooraanstaand hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit vindt wachten op absoluut bewijs bij vitamine D onverstandig, gezien het grote aantal mensen met lage vitamine D spiegels en de belangrijke rol die vitamine D speelt in het immuunsysteem. In lijn met een wetenschappelijk artikel uit The Lancet is hij voor het uit voorzorg slikken van vitamine D. Ook op Linkedin is er het nodige over te lezen.
Van vitamine D is bekend en erkend dat het de afweer van het lichaam ondersteunt. Bovendien is de kans op een overdosering bij vitamine D erg klein, zegt ook Savelkoul. Ons advies, zeker nu we meer binnen dan buiten zijn (vitamine D wordt door het lichaam zelf gevormd in de huid door daglicht): zorg voor voldoende vitamine D. D3 is de best opneembare vitamine D.