Huidverzorging

De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan. Het spreekt voor zich dat we om deze reden voorzichtig met dit orgaan moeten omgaan. Immers een mooie huid is een sieraad voor de mens!

Het doel van natuurcosmetica is het evenwicht van de huid niet te verstoren, maar op natuurlijke wijze te voeden en te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën van de huid in balans blijven. We spreken hier over het biologisch evenwicht.

HET BIOLOGISCH EVENWICHT VAN DE HUID

Waarom is het biologisch evenwicht van de huid zo belangrijk?
De huid is een geniaal orgaan dat zonder enige hulpmiddelen zichzelf uitstekend in stand kan houden. Het bedekt het hele lichaam en heeft tot doel het menselijk lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en agressie van buitenaf. Enkele voorbeelden hiervan zijn: talg en sebum zorgen ervoor dat de huid soepel blijft. Transpiratie zorgt voor het afkoelen van ons lichaamstemperatuur. En infecties worden geweerd door de zuurgraad. Dit alles wordt door het biologisch evenwicht automatisch geregeld. Daar hoeven wij helemaal niets voor te doen. We zouden wel gek zijn om dit mechanisme te ontregelen!
Cosmetica met synthetische ingrediënten die men op de huid smeert, heeft invloed op de huid en het lichaam. Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de lange termijn.
Natuurlijke ingrediënten zijn in feite de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen.
Veel natuurcosmetica fabrikanten delen een filosofie: het goede uit de natuur gebruiken of produceren met respect voor de natuur. De basis van natuurcosmetica producten wordt gevormd door natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid. De ingrediënten waaruit natuurlijke cosmetica is samengesteld zijn afkomstig uit de natuur. Dus wees geïnformeerd en kies bewust.

Een simpele vuistregel luidt: ‘Smeer alleen ingrediënten op uw lichaam die ook geschikt zijn voor inwendig gebruik.’

HOE NATUURLIJK IS NATUURLIJK?  –  DE KEURMERKEN BDIH, ICADA EN ECOCONTROL

100% natuurlijk, is dit wel zo…?
De zogenaamde natuurlijke cosmetica- en huidverzorgingsproducten zijn meestal niet honderd procent zuiver. Zelfs als een product één natuurlijke grondstof bevat, kan het al onder de vlag “natuurlijk” de winkel uit.
Er zijn enkele merken, waaronder Natucare van Vedax, die het keurmerk Gecontroleerde Natuurcosmetica van de BDIH mogen voeren. Dit keurmerk is een zuiverheidskeurmerk waarmee gegarandeerd is dat de producten uitsluitend zijn samengesteld uit 100% natuurlijke ingrediënten. Tevens dienen de productie methoden milieuvriendelijk te zijn en heeft de fabrikant ecologische en sociale verantwoordelijkheden zoals het niet testen op dieren. Het BDIH-keurmerk wordt pas verleend als volledig wordt voldaan aan de eisen en controles van de BDIH. De consument heeft met dit keurmerk 100% betrouwbaarheid in handen.
Ter verduidelijking: het BDIH keurt zowel op productniveau als op merk (serie) niveau!

Naast het BDIH keurmerk is Natucare nu ook door het Eco-Control keurmerk gecertificeerd. Dit keurmerk staat garant voor het biologische gedeelte van het product. Deze biologische ingrediënten zijn gecertificeerd.

Wij zijn van mening dat Natucare aan de aller strengste eisen moet kunnen voldoen.

U kunt er dan ook op vertrouwen dat voor Natucare uitsluitend huidvriendelijke en natuurlijke – waar mogelijk biologische – grondstoffen zijn gebruikt, die de gezondheid van de huid bevorderen.

‘DE FOUTE STOFFENLIJST’

Wat smeren wij op onze huid en wat zijn de foute stoffen voor de huid?
Hoe lees ik de ingrediënten op een etiket…?!
Hierna staan de stoffen aangegeven waarvoor u moet oppassen, dus kijk ook eens uw cosmetica na op de inhoud stoffen en… schrik niet!

  • Let vooral op de stoffen met een *.
  • Synthetische emulgatoren (dit zijn meng- en bindmiddelen), zoals Reth* (met vaak een nummer erachter), Polysorbate 20, 60, 80 etc.;
  • Synthetische oliën, zoals Dimethicone en onnatuurlijke oliën en vetten, zoals paraffine en vaseline (de huid wordt monddood, paraffineverslaving);
  • Synthetische toevoegingen en/of hulpmiddelen, zoals carbomeren, diëthylphalaat (DEP)/methanol, EDTA, TEA* (tri-ëthanol-amine), DEA, MEA, NDEA, propylene glycol;
  • Synthetische conserveringsmiddelen, zoals broomverbindingen (dus alles waar het woord brom of bromo in voorkomt), phenol verbindingen, zoals 2-phenoxyethanol, chloorverbindingen (dus alle waar het woord chlor of chloor in voorkomt) en triclosan
  • Synthetische grondstoffen voor shampoo, zoals sodium lauryl sulfate varianten, zoals sodium laureth sulfate, magnesium lauryl sulfate, sodium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium oleth sulfate, TEA laureth sulfate.

Veel van deze ingrediënten zijn sterk huid- en milieu onvriendelijk en kunnen bijv. de hormoonhuishouding ontwrichten, de vetmantel van de huid of de gehele huid ontregelen. Bepaalde stoffen worden niet alleen in lichaamsverzorgingsproducten toegepast, maar het zijn ook belangrijke ingrediënten voor de industrie, zoals in antivries- en remvloeistof.  Dan spreken wij nog niet over de mogelijke giftige eigenschappen.

PARAFFINE VERSLAVING

In veel cosmetica worden stoffen als paraffine en siliconen (minerale) oliën gebruikt. De reguliere cosmetica gebruiken deze stoffen als ‘vetten’ in hun crèmes. Een ander zeer belangrijke reden om deze stoffen te gebruiken is dat ze zeer goed zijn voor de houdbaarheid van het product. Een groot nadeel is dat deze voor de huid onnatuurlijke oliën en vetten de huid monddood maken. De poriën kunnen worden ontregeld en afgesloten. Deze vetten lossen natuurlijke huidvetten op. De huid maakt echter geen nieuwe huidvetten aan.
Als men met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen. Men grijpt dan snel terug naar de vette paraffine producten… Zo ontstaat de zogenaamde paraffineverslaving. De huid moet minstens een maand van deze (jarenlange) verslaving herstellen en wennen aan een goede, natuurlijke verzorging.

Natucare bevat uitsluitend plantaardige oliën die ook meteen doelgericht de werkzame stof bevatten en niet irriteren. De meeste oliën zijn ook van biologische teelt.

NATUURLIJKE GEUREN

Voor een aantal natuurliefhebbers geldt dat 100% natuurlijk boven alles gaat. De verpakking en geur worden vaak als minder belangrijk ervaren. Echter, voor een groeiende groep Natucare gebruikers is geur een zeer belangrijk aspect. We kregen dan ook regelmatig het verzoek van consumenten om de geur te veranderen.

Tot voor kort waren onze keuzemogelijkheden op geurgebied zeer beperkt. We wilden absoluut geen concessies doen door een ‘lekker’ synthetisch geurtje toe te voegen, aangezien deze synthetische geurstoffen vaak slecht afbreekbaar zijn en zich in het milieu ophopen. Zij kunnen huidirritatie opwekken. Bij hoge doses zijn deze stoffen zelfs giftig. Bovendien zijn hiervan hormoonverstorende effecten op de voortplanting aangetoond. Verder worden er vaak Ftalaten gebruikt om de geur te fixeren. Ftalaten worden ook als weekmakers in plastic gebruikt. Het is een hoogst problematische stof die hormoonverstorend werkt en huid- en zaadcellen kan beschadigen.
Een totaal ander aspect om even bij stil te staan is: de techniek staat letterlijk voor niets. Voor een habbekrats wordt synthetisch de meest fantastische geur en parfum in elkaar geknutseld. Daarmee kan een goedkoop en waardeloos product toch “lekker” gemaakt worden.

Temeer redenen voor Natucare om geen concessies te doen op gebied van geur. Gelukkig komen er tegenwoordig steeds meer natuurlijke geuren op de markt. Met name geuren die voldoen aan de eisen van het BDIH keurmerk, een absolute voorwaarde.

HET NATUURLIJKE CONSERVERINGSSYSTEEM

Natucare is trots op haar eigen unieke natuurlijke conserveringssysteem. De werking berust op plantenzuren, zoals anijs-, appel-, kaneel-, citroen- en salicylzuur. Deze is vrij van ruwe alcohol, petrochemicaliën, sodium lauryl sulfaat, polyethyleen, glycol en potentiële hormoon verstorende chemicaliën.

Natuurcosmetica in het algemeen bevat geen synthetische chemicaliën of conserveringsmiddelen. Dit in tegenstelling tot de ‘reguliere’ cosmetica. De in gangbare shampoos gebruikte broomverbindingen worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Andere gebruikte synthetische stoffen, waaronder de bacterieremmer triclosan, hebben een verstorende werking op het geslachtelijke hormoonsysteem en kunnen overgevoeligheidsreacties van de huid teweegbrengen.

Conserveringsmiddelen als parabenen en al het afgeleide gebruik worden ook veelvuldig gebruikt. Deze conserveringsmiddelen doen hun werk heel goed. Zij stoppen alle enzymen activiteit in het product, waardoor het product niet bederft.
Echter, conserveringsmiddelen blijven werken op de huid. Via de huid worden deze middelen in de bloedcirculatie opgenomen en komen uiteindelijk terecht in onze organen. De stabiel conserverende werking blijft ook in het lichaam actief, terwijl ze de normale enzymen activiteit van het lichaam lastig vallen. Dit kan, vooral op langere termijn en bij een inname van grote hoeveelheden, een probleem voor onze gezondheid vormen.

HOUDBAARHEID NATUURCOSMETICA

Cosmeticaproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Als deze verstreken is heeft het product vaak geen effect meer. Na verloop van tijd kunnen er ook bacteriën in ontstaan die het risico op infecties vergroten. Vooral de natuurlijke en/of biologische producten bederven sneller. Dit komt doordat deze producten geen synthetische conserveringsmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld parabenen.
Paraffine en siliconenoliën worden ook veelal gebruikt voor een langdurige houdbaarheid. Deze stoffen zijn echter superslecht voor de huid. In de Natucare wordt daarom bewust deze stoffen gemeden. Daarentegen wordt gebruik gemaakt van biologische en koudgeperste oliën. Absoluut niet de makkelijkste weg, aangezien deze ingrediënten veel minder lang houdbaar zijn. Wel weer tig keer beter voor de huid en gezondheid.

Houdbaarheidsdatum na opening.
Meestal is synthetische cosmetica één à twee jaar houdbaar. Op de verpakking is dit aangegeven met een pictogram van een open potje, een cijfer en de letter ‘M’. Het cijfer verwijst naar de periode waarbinnen cosmetica bij voorkeur gebruikt moet worden nadat het geopend is. De ‘M’ staat voor maand. Voor natuurcosmetica is deze periode korter. Een geopende pot crème blijft ongeveer 8 maanden goed.

Zoals hierboven al beschreven, heeft Natucare haar eigen conserveringssysteem ontwikkeld. Een veilig systeem dat niet schadelijk is voor de natuur, de mens en het milieu. Steriele afvulmethodes in combinatie met kiemremmende werking van etherische oliën en een aantal andere stoffen, zoals plantenzuren, garanderen een houdbaarheidstermijn van 18 tot 36 maanden, mits ongeopend.

Geopende crèmes, emulsies of shampoos hebben een houdbaarheidstermijn van ongeveer 6 tot 12 maanden, voorop gesteld dat het product onder normale omstandigheden wordt bewaard (niet boven 20 graden Celcius).

Op de onderkant van de Natucare producten is een THT (tenminste houdbaar tot) sticker geplakt. Deze geeft aan tot wanneer een product houdbaar is MITS deze ongeopend is. Onder de THT staat het charge nummer. De eerste drie cijfers van het charge nummer geven het jaar en de maand van productie aan.

STAAT BIOLOGISCH VOOR 100% NATUURLIJK?

Tegenwoordig probeert elke fabrikant in cosmetica mee te liften op het succes van de natuurlijke trend. De consument wordt flink om de tuin geleid. Zelfs op producten met slechts één natuurlijk ingrediënt staat doodleuk ‘natuurlijk’ of het allerlaatste mode woord ‘Bio’ vermeld. Wij willen u dan ook adviseren om verder te kijken dan wat de fabrikant zo hard mogelijk roept in advertenties, op verpakkingen etc.
Bio, biologisch of natuurlijk staan niet garant voor een natuurzuiver product. Het product kan heel goed parabenen, parafine/vaseline en andere synthetische stoffen bevatten. Kijk goed op de INCI lijst die verplicht op het product vermeld moet worden. Een goed hulpmiddel is  ‘De Foute Stoffenlijst’.

Aangezien de absolute trend op dit moment ‘Bio’ is, willen wij hier toch iets dieper op in gaan. Allereerst willen wij een misvatting uit de wereld helpen, namelijk er bestaan geen cosmeticaproducten die 100% biologisch zijn. Waarschijnlijk is deze misvatting ontstaan doordat de consument biologische cosmetica vergelijkt met biologische voeding. En fabrikant en marketingmensen spelen hier slim op in.

Let wel: een crème uitsluitend uit 100% biologische ingrediënten bestaat simpelweg niet….!

Biologisch geteelde ingrediënten kunnen gelden voor plantaardige en botanische ingrediënten. In de huidcosmetica geldt dat voor de plantaardige-, etherische oliën en/of kruiden. Overige ingrediënten kunnen niet van biologische oorsprong zijn. Dit is een wezenlijk verschil met de voeding industrie.
Natucare gebruikt van de drie groepen (waar wel biologische ingrediënten voor kunnen gelden), voornamelijk en waar mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong en/of koudgeperst. Dit laatste staat voor onbewerkt en zo zuiver mogelijk.

DIERPROEFVRIJ

Natucare producten zijn voornamelijk samengesteld uit plantaardige oliën, kruiden en aroma oliën. Tevens zijn emulgatoren en overige grondstoffen van natuurlijke oorsprong en veilig in gebruik.
Zowel de grondstoffen als het eindproduct zijn niet getest op dieren. Natucare kan aangemerkt worden als geheel dierproefvrij.

ADVIES & VRAGEN

Voor advies en vragen kunt u mailen naar [email protected].