Veilig betalen, zonder extra kosten

Snelle levering

Gratis verzending in NL vanaf €20

Wereldwijde verzending

Blogs Weerstand. Belangrijker dan ooit!
Weerstand. Belangrijker dan ooit!

26 februari 2020

In deze tijd staat alles op scherp: beter voorkomen dan genezen. Maar hoe kun je je weerstand verhogen? Hoe zorg je ervoor dat je afweersysteem krachtig blijft? Want het is je afweersysteem dat vooral bepaalt hoe vatbaar je bent. In dit wat langere blog hebben we een groot aantal tips verzameld waar je meteen mee aan de slag kunt. Omdat het juist nu belangrijk is!

In deze tijd staat alles op scherp: beter voorkomen dan genezen. Maar hoe kun je je weerstand verhogen? Hoe zorg je ervoor dat je afweersysteem krachtig blijft? Want het is je afweersysteem dat vooral bepaalt hoe vatbaar je bent. In dit wat langere blog hebben we een groot aantal tips verzameld waar je meteen mee aan de slag kunt. Omdat het juist nu belangrijk is!

Je weerstand bepaalt hoe bevattelijk je bent. Is deze goed dan sta je sterker en herstel je sneller. In de winter zitten we met z’n allen veel binnen en dragen we veel aan elkaar over. Hoe wapen je je daartegen en verklein je de kans dat je iets oploopt?

Voeding: Je lichaam maakt witte bloedcellen aan die indringers onschadelijk maken. Het heeft daarvoor voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig om je afweersysteem op peil te houden of te verbeteren. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, met veel groenten en fruit. Spinazie, broccoli, boerenkool, sinaasappel en kiwi bevatten vitamines die je weerstand verhogen. Belangrijke vitamines zijn A, B6, C, D en E, met een accent op C en D. Krijg je deze te weinig binnen? Dan kun je ook kiezen voor (liposomale) voedingssupplementen.

Verder: vermijd liefst suiker, meervoudig onverzadigde oliën, aangebrande voeding, bewerkte levensmiddelen, genetisch gemodificeerde voeding, pesticiden, zware metalen en kunstmatige toevoegingen zoals MSG want die belasten je immuunsysteem. Voedsel dat moeilijk te verteren is, tast ook je afweer aan en. Dat is persoonlijk, maar kunnen glutenbevattende granen en de lactose en caseïne (melkeiwit) uit zuivel zijn.

Gezonde darmflora: Wist je dat je darmen je grootste immuunorgaan vormen? Vermijd suiker en bewerkte koolhydraten. Een antibioticakuur is extreem slecht voor de bacteriebalans in je darmen. Probiotica in de vorm van yoghurt of supplementen optimaliseren juist je darmflora.

Voldoende slapen is erg belangrijk (7 á 8 uur). Slapen is je herstelperiode! Wie steeds minder dan 7 uur per nacht slaapt, maakt drie keer zoveel kans om minder fit te worden.

Beweeg ook voldoende. Loop elke dag een halfuurtje buiten en/of sport regelmatig.

Drink elke dag voldoende water, voor het afvoeren van afvalstoffen. Eiwitten helpen daar ook bij.Alcohol tast je weerstand aan dus matig dat.

Stress tast ook je algehele weerstand aan, omdat voedingsstoffen dan minder goed worden opgenomen, je bloedtoevoer en stofwisseling worden vertraagd, en zelfs de afbraak van toxische stoffen wordt geremd en het immuunsysteem verzwakt. Stress is in basis een korte vluchtreactie en mag niet lang duren. Meditatie en mindfulness-oefeningen schijnen daadwerkelijk te kunnen helpen om je weerstand te verhogen.

Hygiëne: was je handen regelmatig, liefst met desinfecterende zeep en bereid eten hygiënisch.

Ventileer huis en kantoor regelmatig (ramen open).

Slik bij een tekort extra vitamines, mineralen en voedingssupplementen, maar let goed op de kwaliteit en samenstelling. Slik dan vitamine C en neem er wat extra van in bepaalde perioden. Realiseer je dat Vitamine D ook ondersteunend voor je afweer is.

Slik je medicijnen? Check of die je weerstand kunnen verlagen.

Vermijd grote mensenconcentraties tijdens landelijke epidemieën. Lukt dat niet, probeer dan niet te dichtbij mensen te komen en schud geen handen. Was je handen en kleding regelmatig.